Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van depressies. Volgens het CBS geeft 8% van mensen over de 12 jaar nu of in het afgelopen jaar last te hebben (gehad) van een depressie[1]. Dit is ruim een miljoen mensen. Hoewel het moeilijk te ontkennen is dat depressies een psychisch component hebben wijst onderzoek uit dat het ook een lichamelijke component heeft. Mensen met depressies blijken namelijk grote hoeveelheden eiwitten in hun bloed te hebben die geassocieerd zijn met ontstekingen [2][3]. Professor Ed Bullmore, hoofd van de afdeling psychiatrie bij the University of Cambridge zegt [4]:
“Met betrekking tot de stemming is er zonder twijfel een stevige link tussen ontsteking en depressieve symptomen.”

Ontstekingen zijn een reactie van het lichaam op schade en bijvoorbeeld infecties en zorgen er voor dat deze genezen worden. Het is dus een belangrijk onderdeel van een gezond immune systeem. Als ontstekingen niet ophouden en langdurig aanhouden, dan ontstaan er problemen. Wat de uiteindelijke oorzaak van een depressie ook is, zolang het lichaam onder de invloed is van een chronische laaggradige ontsteking word het veel moeilijker om die depressie op te lossen.

We zien nu steeds meer berichten dat depressies met succes worden behandeld met ontstekingsremmers [4], maar het daarmee word de onderliggende oorzaak, datgene wat de ontstekingen veroorzaakt, niet weggenomen. De ontstekingsremmende werking van koolhydraat beperking is al langer bekend. Eigenlijk zouden we het misschien moeten hebben over de ontstekingsbevorderende werking van een voedingspatroon met veel koolhydraten. Wanneer we onze inname van koolhydraten, en onder andere transvetten, beperken zien we dan ook dat dit soort ontstekingen minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Door koolhydraat beperkte voedingspatronen te combineren met bepaalde voedingssupplementen heb ik bij verschillende mensen succes gehad met het verminderen en zelfs oplossen van depressies en andere psychische klachten. Uiteraard worden hiermee de onderliggende psychische oorzaken niet weggenomen, maar door de ontsteking in het lichaam, en dus ook de hersens, onder controle te krijgen worden we mentaal en emotioneel weerbaarder waardoor het een stuk makkelijker word om een depressie aan te pakken en er minder kans is dat deze terugkeert.

Hoewel je ook zelf aan de slag kunt met een koolhydraatarm voedingspatroon is het belangrijk je te realiseren dat je hiermee ook fouten kan maken die je klachten juist erger kunnen maken. Ik heb een protocol ontwikkeld voor mensen met depressies en/of migraine die deze fouten vermijd en in combinatie met bepaalde supplementen heel goed blijkt te werken. Helaas zijn er geen garanties. Ieder mens is anders en de oorzaken van depressies worden nog niet goed begrepen. Dat gezegd hebbende heeft mij aanpak, tot nu in ieder geval, bij 4-5 mensen ten minste de klachten verminderd.

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/04/meer-dan-1-miljoen-nederlanders-had-depressie
[2] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X17302109
[3] http://www.ggznieuws.nl/home/ontregeld-immuunsysteem-oorzaak-van-depressies/
[4] http://www.telegraph.co.uk/science/2017/09/08/depression-physical-illness-could-treated-anti-inflammatory/
[5] https://www.docsopinion.com/2013/05/03/inflammation-and-heart-disease/