Steeds meer mensen krijgen diabetes. Wat ik onbegrijpelijk vind is dat al sinds de jaren '60 bekend is dat deze aandoening te behandelen is door middel van voeding. Diabetes type 1 kan onder controle worden gehouden met voeding, terwijl type 2 op termijn zelfs om te keren is. Toch word het vanuit de gezondheidszorg voornamelijk behandeld met dure medicijnen, die op den duur ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Gelukkig raad sinds enkele jaren de Nederlandse Diabetes Vereniging een koolhydraat beperkt voedingspatroon aan voor mensen met diabetes. Ook de programma's Keer Diabetes Om van Stichting Voeding Leeft en Hoe wordt ik 100? van de NPO en het project gezond dorp zijn gebaseerd op een low-carb of LCHF voedingspatroon. Door het beperken van koolhydraten in de voeding en volledig ontbreken van geraffineerde koolhydraten blijven schommelingen van het bloedsuiker uit en is geen of bijna geen medicatie nodig bij diabetes type 2 en is Diabetes type 1 beter onder controle te houden met een minimale hoeveelheid insuline.

Met een Low-Carb High-Fat voedingspatroon kun je binnen enkele weken van je insuline af zijn. Je valt moeiteloos af, voelt je binnen een paar maanden veel fitter en zelfs je cholesterol en bloeddruk gaat bij de meeste mensen omlaag. In de loop der tijd kan zelfs je insuline resistentie, de onderliggende oorzaak van je diabetes tyoe 2, verbeteren.

Veel mensen die het proberen zijn verbaasd over hoe makkelijk het is, hoe goed het werkt en vooral, waarom ze er nu pas van horen. Helemaal ais ze horen dat hiermee de gevaren die normaal gesproken bij diabetes horen, blindheid en het verliezen van ledematen, ook tot het verleden behoren.

Ik begeleid je, uiteraard in samenwerking met je diabetes verpleegkundige en een arts, in de overgang naar deze nieuwe manier van eten en leven.